Bejinari Maricica și Florin – icoane, artă naivă, ouă pictate

86

Maricica și Florin Bejinari – meșteri populari, Rădăuți, icoane, artă naivă și ouă pictate

Meșterii noștri, Maricica și Florin Bejinari, talentați și pricepuți,  sunt mari iubitori atât de artă populară, cât și de artă plastică, mărturii fiind obiectele unice pe care le făuresc. Icoanele i-au emoționat mereu prin sinceritatea credinței, varietatea tematicii, eleganța desenului și echilibrul cromaticii. 

Au început să picteze cu mult timp înainte, primele sale exerciții în artă fiind lucrările în ulei. Prima expoziție au avut-o în anul 1998, la Târgul Meșterilor Populari din Suceava, ulterior începând să apară primele comenzi. 

Făcând o incursiune în tehnica folosită de ei, aflăm că în realizarea icoanelor bizantine sau în pictura pe ou, sticlă sau piatră, folosesc culori tempera cu emulsie de ou. Tablourile cu pictură naivă sunt realizate folosind culori de ulei.

”Liniștea resimțită în pictura icoanelor bizantine se transformă într-o neliniște a căutării unor simboluri. Satul bucovinean, cu tradițiile sale, condimentat cu puțin umor, ironie, este prezent în mai toate tablourile, pentru că cea mai desăvârșită icoană a neamului românesc de acolo își trage seva de genealitate, în toată simplitatea sa. Țăranii pictați sunt lipsiți de consistența carnală a materiei, nelăsând umbre în preajma lor, ei aproape plutind pur și simplu în spații cu care se contopesc sau pe care le întregesc. Sentimentul iubirii e la fel de nevinovat și pur și simplu ireal ca și în basmele românești. ”Puterea dragostei”, ”Viforul dragostei” sunt doar câteva dintre titlurile care înfățișează acest sentiment.”

Astfel ne sunt identificate de meșterii noștri dragi, tainele misterioase și mirifice ale meșteșugurilor pe care le practică cu atâta bucurie. Chiar dacă lucrează în special pentru comenzi, îi întâlnim și în târgurile de specialitate, onorând mereu invitațiile noastre și nu numai. Au participat la târguri și expoziții atât în țară cât și în străinătate. Ne este drag de ei, îi respectăm și-i prețuim pentru omenia lor și pentru ceea ce fac.

Articolul precedentPaicu Dorin – cojocărit
Articolul următorZaharia Daniela și Niculai – cojocărit