Zaharia Daniela și Niculai – cojocărit

107

Daniela și Niculai Zaharia – meșteri populari, Ostra, Județul Suceava, Cojocărit

Cojocăritul este unul dintre cele mai importante meșteșuguri populare întâlnit în județul Suceava, strâns legat de creșterea animalelor, în special a oilor, una din ocupațiile principale a țăranului român. Produsul finit de bază al acestui meșteșug este cojocul, o haină din blană de miel, integrată portului popular de iarnă. 

Unul dintre cei mai renumiți cojocari din zona noastră, care mai practică acest meșteșug, este Zaharia Niculai, din Ostra, localitate de munte, cunoscută pentru oamenii săi muncitori și pricepuți. Meșterul Niculai, lucrează împreună cu soția sa, Daniela, care îl ajută să brodeze și să coase mărgelele pe holițe.  Chiar dacă se trage din Josenii Bârgăului, loc de unde a deprins și tainele cojocăritului, este stabilit împreună cu familia de mult timp în Ostra. Practică meșteșugul din anul 1970. Dintre obiectele cele mai întâlnite pe care le confecționează, amintim: cojoacele și bondițele, pentru femei, bărbați și copii, dar și vestitele tohoarce, acele cojoace pentru ciobani. La începuturi, într-una dintre perioadele de maximă productivitate meșteșugărească a țării, meșterul nostru a confecționt și ”alendeloane”. Acest tip de haină era făcut din piele întoarsă, cu revere de blană, foarte călduros. 

După cum spune și meșterul, ”Muncește pentru a trăi!”. Astăzi, în contextul modernizării condițiilor de viață, funcția principală a acestor produse meșteșugărești, nu mai este una utilitară, ci una de cunoaștere, percepută ca un simbol identitar. Familia Zaharia lucrează în special pentru a onora comenzile pe care le are atât de la diferite persoane, cât și de la formații populare sau ansambluri. Chiar și așa, pe meșterii noștri cojocari îi întâlnim în târgurile și acțiunile de specialitate, mereu veseli și binevoitori.

Articolul precedentBejinari Maricica și Florin – icoane, artă naivă, ouă pictate
Articolul următorBuliga Irina – industrie casnică textilă