Stoica Loredana – alimentație tradițională

113

Stoica Loredana – meșter popular, Moldova Sulița, județul Suceava, alimentație tradițională.

Culesul din natură constituie o ocupație secundară veche a țăranului român, care se practică în toate zonele etnografice de munte ale ţării. Din zona înaltă a județului Suceava, se culeg afine, merişoare, zmeură, agrișe, fragi etc. Pentru iarnă, oamenii, pun afinile la murat şi tot din acestea se face acea delicioasă afinată. Apoi, în toate locurile unde s-au tăiat parchete, a crescut zmeuriş, de unde se recoltează zmeura şi fragii, siropurile şi dulceţurile făcute din acestea fiind renumite.

O altă sursă de hrană sunt şi ciupercile, care se găsesc în cantităţi apreciabile în toate pădurile noastre, ca: ghebele, vineţelele (hulubițele), limba vacii; bureţi graşi ca: hribul alb şi hribul negru, râşcovii; păstrăvul de fag, care sunt un deliciu culinar.

Bureţii se pot conserva uşor, în mai multe feluri: se usucă, se înşiră pe aţă şi se atârnă în podul casei sau se fierb şi se pun în recipiente cu sare, iar atunci când se folosesc, se ţin în apă pentru desărare circa 4-5 ore. Gospodinele din aceste locuri fac din ciuperci și renumita zacuscă.

O altă categorie de plante care se găsesc pe dealurile cu fâneţe şi în păduri, sunt plantele medicinale ca: sunătoarea, păpădia, pojarniţa, lumânărica, muşeţelul, cicoarea, sovârvul, teiul, menta şi multe altele, care erau colectate pentru ceaiuri, decocturi etc.

Una dintre reprezentantele acestei îndeletniciri, din  județul Suceava, este doamna Loredana Stoica, huțulă la origine, din Moldova Sulița, localitate situată între Obcinile Feredeului și Mestecăniș. Și-a început activitatea efectiv în acest domeniu din anul 2006. Pasiunea pentru acest meșteșug a venit din copilărie, amintirea mâncărurilor pregătite de mamă și bunică în bătătura casei, rămâmând neștirbite. Ulterior, preluând din familie, atât culesul plantelor, cât și prepararea hranei, doamna Loredana, este o iscusită în umplerea cămarei cu bunătăți. Împreună cu soțul său, prepară zacuști din hribi sau ghebe, dulcețuri de afine, zmeură sau agrișe, siropuri din fructe de pădure sau brad, toate având un gust de neuitat.  Doamna Loredana este prezentă în târguri, expoziții și piețe de specialitate, produsele sale finite, fiind de cea mai mare calitate, cu un gust inconfundabil. Tot ceea ce face, face cu pasiune și dăruire, convinsă fiind că, o dată savurând  produsele sale, veți simți adevăratul gust al produselor naturale, preparate după rețete tradiționale.

Articolul precedentBuliga Irina – industrie casnică textilă
Articolul următorAnsamblul ,,Plaiurile Pojorîtei” – Pojorâta